Ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη, για νεράιδες, για τέρατα και ακόμα φαντάσματα είναι συνηθισμένες τόσο στα παιχνίδια των μικρών παιδιών όσο και στις ιστορίες που τους διαβάζουν οι μεγαλύτεροι ή παρακολουθούν στο σινεμά και στην τηλεόραση. Αν όμως για εμάς τους μεγάλους οι ιστορίες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά πετάγματα της φαντασίας σε έναν μυστηριώδη και άγνωστο κόσμο που όμως δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ίδιο και με την αντίληψη των μικρών παιδιών για τα πλάσματα αυτά; Σύμφωνα με μια έρευνα, τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν εάν τα τέρατα είναι πραγματικά ή φανταστικά.
Κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου σε πολλά μέρη του κόσμου γιορτάζεται μια ιδιαίτερη γιορτή με το όνομα 'Halloween'. Στη γιορτή αυτή που συμμετέχουν πολλά παιδιά μικρών και μεγαλύτερων ηλικιών, ο τρόμος παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Τρομακτικές φορεσιές, φάρσες, ανατριχιαστικές ταινίες, εκδρομές αναζήτησης φαντασμάτων και διοργανώσεις πάρτι με στολές τεράτων και άλλων τρομακτικών πλασμάτων είναι μερικοί από τους τρόπους εορτασμού αυτής της παράξενης επετείου.
Όταν ένα μικρό παιδί λαμβάνει μέρος σε έναν τέτοιο εορτασμό φοβάται πραγματικά ή αντιλαμβάνεται ότι οι τρομαχτικές σκηνές που αντικρίζει είναι φανταστικές; Πιστεύει ότι ο γείτονάς του που έχει μεταμορφωθεί σε ένα τέρας γεμάτο αίματα είναι όντως τέρας, ή μπορεί να αντιληφθεί ότι φοράει ένα κουστούμι και ότι υποκρίνεται;
Ένα πλήθος ερευνών έχει δείξει πως η ηλικία στην οποία βρίσκεται ένα παιδί είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, αναφορικά με το εάν μπορεί να διακρίνει το πραγματικό από το φανταστικό. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αναπτυξιακής ψυχολογίας (British Journal of Developmental Psychology) εξετάστηκαν 64 παιδιά προσχολικής ηλικίας από 3 έως 5 ετών. Σκοπός ήταν να κατατάξουν σε κατηγορίες διάφορους χαρακτήρες όπως τέρατα, νεράιδες, δράκοντες, ιππότες, δεινόσαυρους, τον Άγιο Βασίλη, τον Σούπερμαν και τον Michael Jordan. Οι κατηγορίες ήταν: πραγματικό, ψεύτικο ή αβέβαιη κατηγορία.
Τα παιδιά που ήταν τριών ετών κατηγοριοποίησαν ορθά τους πραγματικούς χαρακτήρες (όπως τον πραγματικό Michael Jordan, τους δεινόσαυρους και τους ιππότες) σε ποσοστό μόλις 33%, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά των τεσσάρων και πέντε ετών είχαν ποσοστό επιτυχίας στα 74%. Όσο για τους φανταστικούς χαρακτήρες όπως οι δράκοι και οι νεράιδες, τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα, εφόσον όλα τα παιδιά πέτυχαν την σωστή κατηγοριοποίησή τους σε ποσοστό μόνο 39%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι μεταξύ των ψεύτικων χαρακτήρων, τα παιδιά που είχαν ηλικία τεσσάρων και πέντε ετών κατηγοριοποίησαν τον Σούπερμαν σωστά, αλλά επέμεναν να κατηγοριοποιούν τον Άγιο Βασίλη λανθασμένα. Επέμεναν ότι ο καλός παππούλης που μοιράζει τα δώρα είναι πραγματικός. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά των τριών ετών παρουσίασαν μια σύγχυση σε όλους τους χαρακτήρες εκτός από τον ιππότη.
Αν λοιπόν βρεθείτε κάποια φορά στον εορτασμό του Halloween και δείτε μπροστά σας ένα μικρό τρίχρονο παιδάκι, σκεφτείτε το καλά πριν ψιθυρίσετε βραχνά στο αυτί του φορώντας μια στολή από τον 'Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες'. Μπορεί να μην γελάσει όπως φαντάζεστε...
Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: ESOTERICA.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Κάνε το δικό σου σχόλιο εδώ