Deer botfly - Η μύγα... πύραυλος !

Υπάρχει ένα είδος μύγας (Deer botfly) που μπορεί να πετάξει ταχύτερα από ένα αεριωθούμενο αεροπλάνο. Έχει χρονομετρηθεί σε ταχύτητες 818 μιλίων την ώρα. Μπορεί να πετάξει τόσο γρήγορα, που γίνεται αόρατη στο ανθρώπινο μάτι.

"Το όνομα deer botfly (ή αλλιώς deer nose bot), αναφέρεται για οποιαδήποτε είδη του γένους Cephenemyia, που ανήκει στην οικογένεια Oestridae. Είναι μεγάλες, γκρίζος-καφέ μύγες, που μοιάζουν πολύ συχνά με τις bumblebees. Επιτίθενται κυρίως στα ρουθούνια και τη φαρυγγική κοιλότητα των ελαφιών.
Και όλο παραδόξως υπάρχουν πολλές αναφορές για την Cephenemyia, ότι είναι το γρηγορότερο ιπτάμενο έντομο και γενικότερα ζώο του πλανήτη. Όπως ανέφεραν οι New York Times αλλά και το βιβλίο Guinness(!) η μύγα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 800 μίλια ανά ώρα. (Περίπου 1.300 χιλιόμετρα)!!
Η πηγή αυτής της πληροφορίας ήταν ένα άρθρο από τον εντομολόγο Charles H. Τ. Townsend στο περιοδικό του 1927, της εντομολογικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, όπου ο Townsend υποστήριξε ότι έχει υπολογίσει την ταχύτητα της μύγας, σε 400 υάρδες ανά δευτερόλεπτο, παρατηρώντας την για μια απόσταση 12.000 ποδιών στο Νέο Μεξικό.
Το 1938 ο Irving Langmuir, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ του 1932 στη χημεία, εξέτασε την έρευνα του Townsend λεπτομερώς και κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

1. Για να διατηρήσει η μύγα μια ταχύτητα 800 μιλιών ανά ώρα, διαθέτοντας βάρος μόλις 0.3 γραμμάρια, θα έπρεπε να καταναλώνει περισσότερο από 150% του βάρους του σώματος της σε φαγητό κάθε δευτερόλεπτο.
2. Το πέταγμα της μύγας θα παρήγαγε έναν υπερηχητικό κρότο.
3. Η υπερηχητική μύγα θα ήταν αόρατη στο γυμνό μάτι λόγο της ταχύτητας.
4. Το τραύμα που θα δημιουργούσε η μύγα εάν συγκρούονταν με έναν άνθρωπο θα έμοιαζε με αυτό ενός όπλου.

Χρησιμοποιώντας την αρχική έκθεση σαν βάση, ο Langmuir υπολόγισε την αληθινή ταχύτητα της μύγας σε 25 μίλια ανά ώρα (40 χλμ.) Η τελευταία έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Britannica αναφέρει ταχύτητα 80 χλμ (50 μίλια) ανά ώρα για την συγκεκριμένη μύγα.


psaxtiria 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε το δικό σου σχόλιο εδώ