'Το νησί': Φωτό από την τελευταία σκηνή

Η λύτρωση έρχεται με αγάπη και συμφιλίωση 


Σε αυτά τα συγκλονιστικά τελευταία πλάνα, η συμφιλίωση τόσο με την οικογένεια, όσο και με το παρελθόν παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επανεμφανίζεται η Φιλαρέτη Κομνηνού (η Σοφία, η κόρη της Άννας) και συναντάει την Αλέξις (την κόρη της και εγγονή της Άννας) και έρχεται η συμφιλίωση. Οι δύο γυναίκες είναι σαν τις σελίδες που έρχονται και σμίγουν για να ολοκληρωθεί η ιστορία. Η τελευταία σκηνή δείχνει την Αλέξις με τη Σοφία, αγκαλιασμένες και συμφιλιωμένες, να βαδίζουν εκεί στον τόπο που έμελλε να τους αλλάξει τη ζωή και να χαράξει την τύχη τους στην Σπιναλόγκα.

Το πώς θα γίνει αυτό μέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στη σεναριογράφο, καθώς χειρίστηκε απίστευτα αυτό το τόσο ευαίσθητο, αλλά πολύ δημοφιλή best seller της Βικτόρια Χίσλοπ.
Δείτε αποκλειστικά τις φωτογραφίες του άλμπουμ και όλες τις λεπτομέρειες του τελευταίου επεισοδίου της συγκλονιστικής σειράς. Προσοχή όσοι δεν θέλουν να μάθουν πώς θα τελειώσει η δημοφιλής σειρά να μην διαβάσουν το παρακάτω ρεπορτάζ...



Το «Νησί» φτάνει στο τέλος του. Ένα τέλος, που για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο, θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη. Όχι γιατί είναι απρόβλεπτο -κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει- καθώς μπορεί να υπήρξαν ένα σωρό παρεμβάσεις, αλλά την ιστορία δεν μπορεί να την αλλάξει κανείς. Μάλιστα επιθυμία της Μιρέλλας Παπαοικονόμου αλλά και του σκηνοθέτη, ήταν εξαρχής να μην υπάρξει παρέκκλιση από το τέλος της Χίσλοπ.
Η ευφυΐα και η μαεστρία, όμως, του Θοδωρή Παπαδουλάκη, όχι μόνο αποτυπώνεται στο φινάλε, αλλά φτάνει πια στο αποκορύφωμά της. Όλη η αισθητική της σειράς, εξάλλου είναι απολύτως κινηματογραφική και όχι στείρα τηλεοπτική. Εξάλλου το στίγμα της σειράς του Mega δόθηκε από την πρώτη στιγμή: Το «Νησί» είναι ένας ύμνος στη ζωή και στη δύναμη του ανθρώπου. Μέσα από αυτό το μακρύ ταξίδι στο παρελθόν, η Αλέξις θα καταλήξει να καταλάβει βαθύτερα τη μητέρα της, την εσωστρεφή και μυστικοπαθή Σοφία, που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τα μυστικά της οικογένειάς της κι έφτιαξε τη ζωή της μακριά από τον τόπο που της προξένησε τόσο πόνο. Μια ιστορία που μας διδάσκει πώς να αγαπάμε, να συμπάσχουμε και ν' αγκαλιάζουμε όσους εύκολα ο φόβος, η αρρώστια και η κοινωνία στιγματίζει. Το «Νησί», στην άγνοια και το στιγματισμό αντιπαραθέτει τη γνώση, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά και μας θυμίζει ότι οι «Σπιναλόγκες» χτίζονται με το φόβο και καταρρέουν με τη γενναιότητα και την αγάπη...

Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΛΥΠΗ

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα λίγα «βήματα» πριν τους τίτλους του τέλους. Τώρα πια, θεραπευμένοι οι Σπιναλογκίτες με τους «απέναντι», τους κατοίκους της Πλάκας, για πρώτη φορά αγκαλιασμένοι, στήνουν μεγάλο γλέντι. Εκεί ο γιατρός Κυρίτσης κάνει πρόταση γάμου στη Μαρία, εκείνη δέχεται αλλά για ακόμη φορά, η οσμή του θανάτου καλύπτει την μυρωδιά της αγάπης της. Εκεί στο ίδιο γλέντι μέλλει να συμβεί και ό,τι πιο τραγικό, να σκοτώσει ο Αντρέας την Άννα. Ο Αντρέας μπαίνει φυλακή, όπου αργότερα θα δούμε ότι εκεί αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο πατέρας του πεθαίνει από τη θλίψη και την οργή που δεν μπόρεσε να γίνει εκείνος ο φονιάς αντί για το γιο του και γενικά η οικογένεια Βανδουλάκη διαλύεται... Η Μαρία μένει με τον πατέρα της που είναι πια τσακισμένος. Ο Κυρίτσης περιμένει καρτερικά τη Μαρία και τελικά φτάνουν στο γάμο.



Η ζωή και ο Θάνατος... αγκαλιασμένοι
Στο τελευταίο επεισόδιο, λοιπόν, θα δούμε τη Μαρία νύφη και μάλιστα φορώντας εκείνο το νυφικό, που είχε χρόνια φυλαγμένο σε ένα μπαούλο, όταν η αρρώστια την πρόλαβε λίγο πριν γίνει γυναίκα του Μανόλη. Κουμπάροι στο γάμο είναι ο γιατρός Λαπάκης, φίλος και συνάδελφος του γαμπρού, και φυσικά η αδελφική φίλη της Μαρίας, η Φωτεινή. (Εδώ είναι η διαφορά από το βιβλίο, όπου εκεί είναι μόνο ο Λαπάκης), ενώ ο Παπαδουλάκης την ώρα του γυρίσματος αποφάσισε ότι το σωστότερο ήταν μπει και η Φωτεινή. Στο γάμο είναι όλοι εκεί, με πρώτο τον Γιώργη που μετά τα βάσανα είναι η πρώτη φορά που παίρνει χαρά. Μ΄ αυτή τη χαρά στη ψυχή, μετά από λίγα χρόνια και από γεράματα θα πάει να συναντήσει την αγαπημένη του γυναίκα, την Ελένη και την άτυχη κόρη του, την Άννα. Ο Γιώργης πεθαίνει στην αγκαλιά της Μαρίας. Η σκηνή είναι συγκλονιστική, καθώς ο Γιώργης κλείνει τα μάτια του λίγο πριν η αγαπημένη του εγγονή, η Σοφία, γυρίσει από το σχολείο.
ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ
Σούρουπο με φόντο την Σπιναλόγκα
Είναι μια σκηνή που τοποθετείται στο τελευταίο επεισόδιο. Μετά το γλέντι και τις χαιρετούρες του γάμου, οι πρωταγωνιστές συναντιούνται και όλοι μαζί πηγαίνουν στην ακροθαλασσιά. Τώρα όλοι βρίσκονται από την... άλλη πλευρά και βλέπουν τον τόπο του μαρτυρίου τους, την Σπιναλόγκα. Μάλιστα το συγκεκριμένο γύρισμα έγινε ένα βράδυ του περασμένου Σεπτέμβρη: είχε ήδη σουρουπώσει και άρχιζε σιγά σιγά να βρέχει. Όλοι είναι με γκριζαρισμένα μαλλιά, βλέπουν το Νησί, θυμούνται το παρελθόν και τραγουδούν το τραγούδι «Εσύ είσαι ο άνθρωπός μου». Πρόκειται για το πολύ όμορφο τραγούδι των τίτλω, της Ανδριάνας Μπάμπαλη. Μέσα σε αυτή τη σκηνή και ανάμεσα στους πρωταγωνιστές βρίσκεται ο μπούμαν της σειράς να ηχογραφεί το τραγούδι, ενώ ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, πάνω σε ένα ύψωμα σε ένα ψηλό βράχο, παρακολουθεί το γύρισμα και ακούει το τραγούδι συγκινημένος.


Η λύτρωση έρχεται με αγάπη και συμφιλίωση
Σε αυτά τα συγκλονιστικά τελευταία πλάνα, η συμφιλίωση τόσο με την οικογένεια, όσο και με το παρελθόν παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επανεμφανίζεται η Φιλαρέτη Κομνηνού (η Σοφία, η κόρη της Άννας) και συναντάει την Αλέξις (την κόρη της και εγγονή της Άννας) και έρχεται η συμφιλίωση. Οι δύο γυναίκες είναι σαν τις σελίδες που έρχονται και σμίγουν για να ολοκληρωθεί η ιστορία. Η τελευταία σκηνή δείχνει την Αλέξις με τη Σοφία, αγκαλιασμένες και συμφιλιωμένες, να βαδίζουν εκεί στον τόπο που έμελλε να τους αλλάξει τη ζωή και να χαράξει την τύχη τους στην Σπιναλόγκα.
Το πώς θα γίνει αυτό μέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στη σεναριογράφο, καθώς χειρίστηκε απίστευτα αυτό το τόσο ευαίσθητο, αλλά πολύ δημοφιλή best seller της Βικτόρια Χίσλοπ.
Σύμφωνα με το σενάριο, αφού η Αλέξις παίρνει όλες τις απαντήσεις από την γριά πλέον Φωτεινή και μαθαίνει τα πάντα σε αυτή την ιστορία, καταλαβαίνει, ότι η μάνα της είναι το παιδί της Άννας και του ξάδερφου Μανόλη που δεν γνώρισε ποτέ της ως πατέρα. Αγκαλιά με τη μητέρα της Σοφία που επιστρέφει στην Κρήτη.... μετά από πολλά χρόνια, χωρίς να φοβάται το παρελθόν και χωρίς καμιά ντροπή για τίποτα, αγκαλιασμένες αφήνουν τα δάκρυα να κυλήσουν ελεύθερα πλέον μετά από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια... Κοιτάνε πίσω τους, από την πλώρη του καραβιού μέχρι τα φώτα της Κρήτης... να σβήνουν τελείως. Τα πάντα βρίσκονται στο φως τώρα... δεν υπάρχει ταπείνωση αλλά ηρωισμός. Οι πληγές είναι εκτεθειμένες στον αέρα πλέον και μπορούν ίσως... τώρα να γιατρευτούν... δεν υπάρχει προδοσία... αλλά μόνο πάθος... δεν υπάρχει λέπρα παρά μόνο ΑΓΑΠΗ!!!

ΟΣΑ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΑΛΛΑ...ΘΑ ΔΕΙΤΕ
***Η Σοφία μαθαίνει σε ηλικία 18 χρονών ότι δεν είναι παιδί της Μαρίας.Από τότε εξαφανίζεται από την ζωή των «γονιών» της και εμφανίζεται μόνο μετά το θάνατό τους, στην κηδεία της Μαρίας και μόνο για δύο μέρες. Ουσιαστικά είναι η στιγμή που δείχνει ότι δεν θέλει να έχει καμιά σχέση με το παρελθόν της.
***Η Σοφία μετά από την αποκάλυψη ότι είναι παιδί της Άννας και του Μανόλη, πηγαίνει στην Αθήνα. Στην Αθήνα κάνει ένα ολόκληρο αγώνα για να βρει τον πατέρα της. Ψάχνει στους τηλεφωνικούς καταλόγους για να βρει το όνομά του. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει μια διεύθυνση, που πιστεύει ότι εκεί βρίσκεται ο πατέρας της. Πηγαίνει στο συγκεκριμένο σπίτι  και χτυπάει το κουδούνι ρωτώντας αν υπάρχει κανείς με αυτό το όνομα, η απάντηση έρχεται από ένα αντρικό στόμα και είναι αρνητική. Η φωνή είναι του Αιμίλιου Χειλάκη, δηλαδή του Μανόλη. Αυτή η σκηνή δείχνει ότι ο Μανόλης σπάει κάθε δεσμό με την αλήθεια και το παρελθόν του. Ποτέ δεν είδε το παιδί του και ποτέ δεν ξαναεμφανίστηκε στο χωριό του.
*** Στο βιβλίο κουμπάρος της Μαρίας και του Κυρίτση είναι μόνο ο Λαπάκης, ενώ στο σίριαλ γίνεται κι η Φωτεινή.
*** Σεναριακά δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο Μανόλης είναι ο πατέρας της Σοφίας, σκηνοθετικά όμως ο Θοδωρής Παπαδουλάκης αφήνει να εννοηθεί κάτι μέσα από την επιλογή των δύο κοριτσιών που υποδύονται τη Σοφία σε μικρή ηλικία.
*** Η Αλέξις που υποδύεται την κόρη της Σοφίας δεν είναι άλλη από την Άννα, δηλαδή από την Ευγενία Δημητροπούλου.
***Στη φυλακή υπάρχει μια σκηνή, όπου ο Ανδρέας έχει μια ξεχωριστή επίσκεψη. Πηγαίνει για να τον δει και να του εκφράσει την συμπάθεια της η Σαββίνα, η μάνα της Φωτεινής, της φίλης της Μαρίας και της Άννας.
ΕΝΑ ΦΙΝΑΛΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ
Όπως σε πολλές περιπτώσεις στη σειρά ο πολύ καλός σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, έδωσε το δικό του στίγμα πέρα από το τέλος που θα δούμε, είχε σχεδιάσει ένα ακόμη τέλος. Υπήρξε μια σκέψη να πάει η Αλέξις μόνη της


Αν νομίζετε ότι το «Νησί» ολοκληρώθηκε στον 26ο επεισόδιο, κάνετε μεγάλο λάθος... Η σειρά του MEGA συνεχίζεται για άλλα δύο επεισόδια, που θα δούμε στις 30 Μαΐου και στις 6 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίο της Βικτώριας Χίσλοπ. Η απόφαση αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της σεζόν, μιας και ο Θοδωρής Παπαδουλάκης διαθέτει πλούσιο κι άπαικτο υλικό που θα ήταν πολύ κρίμα να πάει χαμένο και να μείνει αναξιοποίητο.
Μην ξεχνάμε ότι αντί για 45λεπτά που είναι ο καθαρός χρόνος ενός επεισοδίου, το υλικό που υπάρχει στο συρτάρι του σκηνοθέτη φτάνει για ένα 57λεπτο χορταστικό επεισόδιο. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν μπόρεσε να γίνει αποφασίστηκε να υπάρξουν δυο συμπληρωματικά επεισόδια. Το μεν πρώτο θα εμπεριέχει σκηνές που γυρίστηκαν και μονταρίστηκαν, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ σε επεισόδιο γιατί τελικά δεν κόλλαγαν. Για παράδειγμα, ο Γιώργης (Στέλιος Μάινας) μαζί με τον φίλο του τον Στέφανο (Γρηγόρη Ορφανουδάκη) ξεκουβάλησαν όλη την Πλάκα αμέτρητες φορές. Καφάσια, ψάρια κι ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Επίσης, ο Στέλιος Μάινας με την βάρκα του έκανε κουπί Πλάκα -Σπιναλόγκα όσο είναι 2 φορές η απόσταση Πειραιάς -Κρήτη και μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Όσο για το δεύτερο επεισόδιο, αυτό είναι το making of της σειράς, πώς γυρίστηκε δηλαδή το «Νησί», η πιο ακριβή σειρά της ελληνικής τηλεόρασης όπου και θα προβληθούν σκηνές από τα γυρίσματα και την προετοιμασία που διήρκεσαν πάνω από ενάμιση χρόνο


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε το δικό σου σχόλιο εδώ